Waldorfsalade met witlof

Waldorfsalade is een gerecht dat afkomstig is van het gelijknamige Waldorf-Astoria hotel uit New York. Waldorfsalade wordt officieel met selderij, rozijnen, appel, citroensap en mayonaise bereid. De salade werd in 1839 voor het eerst bereid en is sindsdien wereldberoemd geworden. Er bestaan vele varianten van de waldorfsalade, meestal wordt er kip, kalkoen of vis toegevoegd om de salade hartig te maken. Deze variant wordt bereid met verse witlof, witlof geeft de waldorfsalade een lekkere bittere smaak en maakt de salade minder waterig dan de variant met bleekselderij. Het onderstaande recept is geschikt voor 4 personen en kun je binnen een half uur bereiden. Je kunt de waldorfsalade eten als lunch of als bijgerecht tijdens de hoofdmaaltijd.

Waldorfsalade met witlof

waldorfsalade-met-witlof
  • Voorbereiding : 5 minuten
  • Bereidingstijd : 30 minuten
  • Beoordeling 4 sterren uit 1 beoordelingen
  • Personen : 4

Ingredi├źnten

  • Witlof - 2 stronken
  • Zure appelen - 3 stuks
  • Het sap van een citroen
  • Yoghurt - 4 eetlepels
  • Mayonaise - 4 eetlepels
  • Zure room - 100 ml
  • Knolselderij - 1 stuk
  • Fijngehakte walnoten - 100 gram

Instructies

  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden.
  2. Pak een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op, je kunt de walnoten vervolgens voor een minuut of 5 roosteren. Laat de walnoten roosteren, maar kijk uit dat ze niet verbranden.
  3. Vul een pan voor de helft met water en laat het water koken. Snijd de knolselderij in reepjes en kook dit voor 2 minuten.
  4. Pak een kom en meng yoghurt, zure room, mayonaise, het citroensap van de citroen tot een gelijke massa. Breng de massa op smaak met peper en zout.
  5. Snijd de appels in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd de appel in reepjes, in hetzelfde formaat als je de knolselderij hebt gesneden.
  6. Meng de dressing met de knolselderij reepjes en de reepjes appel.
  7. Haal nu de grootste bladeren van de witlof stronken af en vul deze met het mengsel dat je zojuist gemaakt hebt.
  8. Bestrooi de gevulde witlofbladeren met fijngehakte walnoten.