Witlof met ham en kaas als ovenschotel

Een echte klassieker en favoriet van velen! Witlof is vrij bitter, de combinatie met ham en kaas maakt witlof een stuk toegankelijker. Je kunt de ovenschotel gemakkelijk voorbereiden, een half uurtje voor je gaat eten kun je hem in de oven plaatsen en hoef je er niets meer aan te doen. De kans dat deze ovenschotel mislukt is klein, voeg een schaal met aardappelpuree en een laagje kaas uit de oven toe om deze maaltijd te vergroten.

Witlof met ham en kaas als ovenschotel

witlof-met-ham-en-kaas-als-ovenschotel
  • Voorbereiding : 10 minuten
  • Bereidingstijd : 50 minuten
  • Beoordeling 5 sterren uit 1 beoordelingen
  • Personen : 4

Ingredi├źnten

  • Witlof - 750 gram
  • Bloem - 25 gram
  • Boter - 50 gram
  • Melk - 350 ml
  • Geraspte kaas - 300 gram
  • Plakken achterham - 350 gram
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  2. Maak de witlofstronken schoon en halveer de stronken in de lengte.
  3. Laat 25 gram van de boter in een pan smelten en bak hier de halve witlofstronken in voor een minuut of 5. Haal de witlof uit de pan en leg het apart.
  4. Laat de rest van de boter in de pan smelten en meng het met bloem, voeg ook geleidelijk de melk toe en klop het geheel met een garde. De helft van de kaas kun je vervolgens aan dit mengsel toevoegen en laat je smelten. Breng het geheel op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  5. Elke halve stronk witlof wikkel je in met een plak achterham en leg je in de ovenschaal.
  6. Bestrooi de witlof met de geraspte kaas die er nog over is en de saus die je al gemaakt hebt.
  7. Laat de ovenschotel voor circa 30 minuten in de oven garen. Eetsmakelijk, de ovenschotel met witlof is klaar.